Lerarenopleider als teamspeler

Toekomstige leraren opleiden doe je niet alleen…maar in een team. In deze leergemeenschap vormen we zelf een professionele leergemeenschap vanuit een onderzoekende houding. Als team gaan we op zoek naar een collectieve ambitie die we doorheen het traject graag willen beantwoord zien. We gaan aan de slag met de vragen die bij iedereen rond de tafel zitten en gaan op zoek naar antwoorden: Hoe kunnen we als lerarenopleiders een effectief team? Hoe kunnen school en lerarenopleiding in een gedeelde verantwoordelijkheid het leren van leerlingen optimaliseren? Hoe dragen we de competentie lid van een team uit naar studenten? We onderzoeken doorheen het traject een vraag en gaan na op welke manier deze toepasbaar is in de huidige realiteit van het onderwijs.

Deze leergemeenschap wordt getrokken door Prof. dr. Nadine Engels (Nadine.Engels@vub.be) en dra. Vicky Willegems (Vicky.Willegems@vub.be). Beiden zijn actief in het opleiden van leraren aan de Vrije Universiteit Brussel. Professionele leergemeenschappen worden er al een geruime tijd ingezet als effectieve strategie om te werken aan onderwijsvernieuwing en verandering. Het project ‘Onderzoekende School?!’ bestendigt partnerschappen tussen lerarenopleidingen en scholen op een duurzame manier. In deze partnerschappen wordt het opleiden van leraren een gedeelde verantwoordelijkheid van een team en is de gerichtheid op professioneel leren een deel van de school- en opleidingscultuur. Deze kennis zullen we als uitgangspunt gebruiken om na te denken over de lerarenopleider als teamspeler in jouw opleiding.


 De eerste samenkomst van deze leergemeenschap is gepland op woensdag 8 februari 2017 van 13u tot 16u in de VUB. Geïnteresseerd om deel te nemen? Bezorg je gegevens aan Vicky.Willegems@vub.be  Naar de groepspagina

Hieronder vind je het educatief materiaal dat door VELOV werd ontwikkeld. (Enkel zichtbaar voor ingelogde leden van deze leergemeenschap)