Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Maatwerk in onderwijs: de leraar als coach 5-daags-coachingstraject voor leraren en lerarenopleiders

8 februari 2018 @ 09:00 - 16:30

665,00€

Vijf dagen ontdekken we de wondere wereld(en) van maatwerk in onderwijs en coaching. Je mag je verwachten aan een interactieve cursus, die tevens informerend, inspirerend en activerend werkt.
Het programma wordt opgezet vanuit twee complementaire sporen, die dagelijks aan bod komen. In spoor 1 verkennen we thema’s zoals omgaan met verschillen, differentiatie in instructie en evaluatie, flexibele leerwegen; kortom: ‘maatwerk in onderwijs, met als doel: maximaal leren voor elke lerende. Er wordt gebruik gemaakt van het BKD-leer-kracht model als kijkwijzer (Struyven, Coubergs, Gheyssens en Engels, 2015). In spoor 2 spreken we – gekoppeld aan vragen en voorbeelden van ‘maatwerk in onderwijs’ – de rol van leraar als coach aan en zetten we in op het inoefenen en verfijnen van jouw coachingsvaardigheden. Daarbij gaan we waarderend te werk (gebaseerd op ‘appreciative inquiry’) aan de hand van de basisinzichten en -vaardigheden van ‘Inspirerend coachen’ (Clement, 2015). Je zal ondervinden dat beide sporen elkaar aanvullen en versterken.

Nascholers
Hans Mennes is docent aan de lerarenopleiding van Thomas More. Hij heeft een jarenlange ervaring als coach-trainer in diverse scholen en organisaties en aan leidinggevende teams.
Katrien Struyven is hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel, vakgroep Educatiewetenschappen. Haar onderwijs en onderzoek focussen op pedagogisch-didactische leerprocessen bij leerlingen en studenten in diverse onderwijssettings. Zij is medeauteur van het boek ‘Ieders leer-kracht. Binnenklasdifferentiatie in de praktijk’, uitgegeven bij ACCO.

Programma
Dag 1 – Spoor 1: Diversiteit in leren – Spoor 2: GRROW-structuur en verkennen
In elke klas zijn er heel wat verschillen tussen leerlingen. Er zijn drie verschillen in leren die we inzetten om maximaal leren te bereiken. Via de coachingvaardigheid van exploreren wordt gekeken hoe dat sterk(er) in de praktijk kan worden gebracht. De GRROW wordt als gespreksstructuur gehanteerd.
Dag 2 – Spoor 1: BKD leer-kracht model – Spoor 2: Bekrachtigen en energiehandleiding
Het BKD-leer-kracht model biedt handvaten om binnenklasdifferentiatie te realiseren. Via de coaching vaardigheid van waarderen leggen we de basis voor feedback. We onderzoeken de energiegevers en –nemers in jouw klaspraktijk, op zoek naar haalbare en motiverende oplossingen op maat van leerlingen en studenten.
Dag 3 – Spoor 1: Voorbeelden van differentiatie – Spoor 2: Betrokken confronteren
We bespreken verschillende voorbeelden van binnenklasdifferentiatie die inzetten op ieders leer-kracht. Je onderzoekt welke voorbeelden zinvol zijn voor jouw context. Vanuit de vaardigheid van betrokken confronteren geven we feedback en versterken we elkaar.
Dag 4 – Spoor 1: Evalueren en differentiëren – Spoor 2: Inspireren en uitdagen
Binnenklasdifferentiatie zet in op sterke leerprocessen om tot maximaal resultaat te komen, resultaten die tevens vastgesteld en beoordeeld worden. We kijken naar evaluatie, zowel in functie van het leerproces van leerlingen als in functie van rapportering. Vanuit de coaching vaardigheid ‘inspireren’, dagen we elkaar uit om te leren uit eerdere succeservaringen.
Dag 5 – Spoor 1: Flexibele leertrajecten – Spoor 2: Toelaten en ontspannen
Binnenklasdifferentiatie speelt zich af binnen de klas. Tevens zijn er ook mogelijkheden van differentiatie die klasoverschrijdend zijn, de zogenaamde flexibele leertrajecten. De coachingsvaardigheden toelaten en ontspannen zorgen voor echtheid en lichtheid in de gesprekken.

Doelgroep
Leraren en (leraren)opleiders

Data en locatie
Leuven (de exacte locatie in Leuven wordt nog tijdig doorgegeven)

  • dag 1: donderdag 8 februari 2018
  • dag 2: vrijdag 9 februari 2018
  • dag 3: donderdag 8 maart 2018
  • dag 4: vrijdag 9 maart 2018
  • dag 5: donderdag 29 maart 2018
  • telkens van 9u00 tot 16u30

Bijdrage
Voor VELOV-leden:
€ 650*, inclusief het boek ‘Ieders leer-kracht. Binnenklasdifferentiatie in de praktijk.’, het boek ‘Inspirerend coachen’, syllabus, koffie en lunch.

Voor niet-VELOV-leden:
€ 665, inclusief het boek ‘Ieders leer-kracht.’, het boek ‘Inspirerend coachen’, syllabus, koffie en lunch, niet-leden worden hierdoor automatisch lid van VELOV voor één jaar.

Inschrijven
Via deze link.
Of via https://goo.gl/forms/aKPHi5ISBmvqcwU33
OF manueel gaan naar www.velov.be > Platform > Professionaliseringsinitiatieven > Maatwerk in onderwijs: de leraar als coach

Initiatief i.s.m. Thomas More, Vrije Universiteit Brussel en de Vereniging voor Lerarenopleiders Vlaanderen.

Gegevens

Datum:
8 februari 2018
Tijd:
09:00 - 16:30
Kosten:
665,00€
Website:
https://goo.gl/forms/aKPHi5ISBmvqcwU33

Locatie

Leuven

Organisatoren

VELOV
VUB
Thomas More